UNESCO nominatie Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd voor de voorlopige werelderfgoedlijst van UNESCO voor 2019!

Historie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een 85 kilometer lange verdedigingslinie afkomstig uit 1815. De linie bestaat uit vijf vestingsteden (Naarden, Muiden, Weesp, Woudrichem en Gorinchem) en ongeveer vijftig forten. Het bouwwerk is ontstaan in oorlogstijd en had als doel Nederland te beschermen tegen vijanden vanuit het oosten. Water speelde hierbij een essentiĆ«le rol. Door een ingenieus systeem van kanalen, dijken en sluizen kon het polderland langs de linie ondergelopen laten worden. Van 1815 tot 1940 was de linie gevreesd onder haar vijanden. De verdedigingslinie is in totaal drie keer in staat van verdediging gebracht. In 1870 in verband met de Frans-Duitse oorlog, in aanloop naar de Eerste Wereldoorlog in 1914 en tenslotte in 1939 voor het uitbreken van Tweede Wereldoorlog. Het bleek echter dat de linie tijdens deze laatste gebeurtenis zijn meerdere moest erkennen in Duitse luchtmacht.      

De huidige Waterlinie

Sindsdien is het verdedigende karakter van de Waterlinie verdwenen en heeft het een nieuwe functie. De forten zijn inmiddels musea, bed & breakfasts, campings of restaurants. De dijken bieden uitgebreide wandel- en fietsvoorzieningen in de prachtige natuur en zijn toeristische trekpleisters. Ondanks de nieuwe bestemmingen kunnen de bezoekers de uitgebreide geschiedenis van de Waterlinie beleven. Daarnaast zorgt de linie voor werkgelegenheid en draagt heeft het grote economische betekenis.

UNESCO Werelderfgoed nominatie

Na jaren van renovaties, ontwikkelingen en investeringen is de Waterlinie klaar voor een nieuwe stap, namelijk het bemachtigen van een werelderfgoedstatus. De Nieuwe Hollandse Waterlinie wil in 2019 behoren tot de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO. Door deze ontwikkeling wordt gestreefd naar het behoud van de linie voor toekomstige generaties en het stimuleren van het toerisme. 

Meer informatie

Voor meer informatie over de linie en de nominatie kunt u terecht op de websites van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stichting Werelderfgoed Nederland.

Top